Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej (więcej informacji znajdziesz w google po wpisaniu "ciasteczko wikipedia"

Kategorie

  • Brak kategorii
XeroSox

Właściwości lecznicze tranu jakie są?

Tran, inaczej Olej lniany jest płynnym tłuszczem uzyskiwanym ze świeżej wątroby dorsza atlantyckiego, lub innych ryb z rodziny dorszowatych. Mianem tym określa się również ciekłe tłuszcze z innych gatunków ryb. Największą popularnością cieszą się trany z wieloryba, chrząstki rekina i właśnie wątroby dorsza. Ma charakterystyczną, dla wielu osób paskudną, woń i smak. Jest bogaty w NNKT, zwłaszcza w kwasy omega-3, omega-6 i witaminy A, D oraz E. Znany jest od bardzo dawna, pierwsza wzmianka w literaturze na jego temat pochodzi z 1323 roku. Tran w postaci płynnej spożywany jest raczej dość niechętnie, przez wzgląd na odpychającą, tłustą konsystencję i wspomniany powyżej „smrodek”. Na szczęście dziś jest dostępny tran w kapsułkach, więc problem obrzydliwego zapachu i smaku pozostał rozwiązany. W aptekach można kupić między innymi Tran Islandzki w kapsułkach firmy Lysi. Dla ludzi, którym smak i zapach tranu nie przeszkadzają, jest dostępny tran w tradycyjnej postaci, np. Möllers Tran Norweski, uzupełniający dietę w NNKT oraz witaminy A, D i E. spożywanie tranu szczególnie zaleca się dzieciom. W latach 60 i 70 XX wieku w ramach profilaktyki zdrowotnej podawano go dzieciom w przedszkolach. Był oczywiście spożywany przez nie niechętnie, zresztą dorośli również za nim nie przepadali i przepadają w dalszym ciągu. Nie ma dużych przeciwwskazań do jego stosowania, uważać muszą tylko kobietyciężarne, ponieważ zbyt duże spożycie witaminy A w tym okresie może spowodować efekt teratogenny. Dla osób wybrednych, lecz pragnących dbać o swe zdrowie jest dziś dostępny nawet tran smakowy, dla przykładu cytrynowy.



Komentowanie jest zamkniete.